14 Μαρ 2008

LATERNA MAGIKA


H Laterna Magika φέτος γιορτάζει τα 50 της χρόνια. Ιδρύθηκε το 1958 στην Πράγα από τον σκηνοθέτη Alfred Radok και τον σκηνογράφο Josef Svoboda. Το θέατρο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Expo των Βρυξελλών - στο περίπτερο της Τσεχοσλοβακίας - ενώ στη συνέχεια συμμετείχε και σε άλλες διεθνείς εκθέσεις της Expo, to 67 στο Μόντρεαλ και το 70 στην Οσάκα. Οι παραστάσεις της έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, είναι χωρίς λόγια και στηρίζονται στον χορό, στις εκπληκτικές προβολές, στο μαύρο θέατρο, στην παντομίμα, στα σκηνικά, στα κοστούμια, στον ήχο και στους φωτισμούς.

Κυρίαρχο στοιχείο: η εικόνα.


Οποιος επισκέπτεται την Πράγα, σίγουρα θα περάσει και από το Εθνικό Θέατρο, εκεί δηλαδή όπου στεγάζεται η Laterna Magika και δίνει καθημερινά παραστάσεις.

Το ρεπερτόριό της καταπιάνεται με πολλά θέματα (κλασικά και σύγχρονα) ενώ πολλοί γνωστοί χορογράφοι, σκηνοθέτες και σκηνογράφοι έχουν συνεργαστεί μαζί της. Το 2004 παρουσίασαν στον Βόλο – στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αθήνα 2004 – τον Μύθο των Αργοναυτών. Απ' ότι μαθαίνω, το διάσημο Τσέχικο θέατρο σύντομα αναμένεται να εμφανιστεί στην Αθήνα με μία από τις γνωστές παραγωγές του. Το αναμένουμε......


Ιδού μερικές φωτογραφίες από κάποιες σημαντικές παραγωγές που ανακάλυψα.



ΟΔΥΣΣΕΑΣ


GRAFFITTI



PUZZLES


2 σχόλια:

balabala bambaluna ( pink, of course ) είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ! ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ, ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ!

balabala bambaluna ( pink, of course ) είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΤΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΜΟΥ (ΠΑΝΤΑ) ΜΠΛΟΓΚ-Ο-ΠΕΡΑΤΖΑΔΑ!! ΠΑΩ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΜΑΤΣΟΛΑ!!