18 Απρ 2008

Για την ταινία «21» του Robert Luketic

Η ταινία είναι πολύ καλή αλλά φυσικά δεν είναι η τεχνική της σκηνοθεσίας και η ερμηνεία των ηθοποιών που σε κρατάει - ο Κέβιν Σπέισυ είναι εξαιρετικός - ώστε να σε κάνει να την συζητάς. Αυτό που προβληματίζει, είναι το story.



Το story λοιπόν....ένα καθηγητής μαθηματικών του ΜΙΤ διαλέγει τα καλά μυαλά και στήνει μία μηχανή που κυριολεκτικά σαρώνει τα τραπέζια του Λας Βέγκας παίζοντας μπλακ τζακ. Ο ένας εξ αυτών, ο Μπεν σπουδαστής στο ΜΙΤ, είναι το μεγάλο κεφάλι ο οποίος δέχεται να μπει στην ομάδα για να μαζέψει 300.000 $ προκειμένου να φοιτήσει στην Ιατρική του Χάρβαρντ που είναι το όνειρό του.

Τώρα, δύο από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου – Χάρβαρντ και ΜΙΤ - εμπλέκονται σε αυτό το σενάριο (λέγεται ότι είναι αληθινή ιστορία) περιβάλλοντας το πακέτο με αξιοπιστία και .....θαυμασμό. (;) Δεν ξέρω αν τα ρώτησαν, αλλά αν οι παραγωγοί πήραν άδεια, αυτά έκαναν την διαφημισούλα τους (μπορεί να πήραν και μερικά φράγκα). Η ταινία πλασάρεται σαν επιστημονικά ενδιαφέρουσα και ασκεί γοητεία αποενοχοποιώντας τον θεατή που έχει την εμμονή της χαρτοπαιξίας....τον νέο θεατή και δη τον φοιτητή. Η πάλαι ποτέ στιγματισμένη συνήθεια της χαρτοπαιξίας αποκτάει άλλη διάσταση.....συνδέεται με τα μαθηματικά και ανεβάζει το προφίλ των προικισμένων σπουδαστών.... στο τέλος αποδίδεται δικαιοσύνη (μέσα από τους άγραφους νόμους της πιάτσας) και βγαίνει το ηθικό δίδαγμα «με τα χαρτιά δεν γίνεσαι άνθρωπος ούτε πετυχαίνεις μεγάλους στόχους» αλλά ας μην ξεχνάμε ότι έμμεσα ο Μπεν πέτυχε!!! Διηγείται την άνοδο και πτώση της καριέρας του στο Λας Βέγκας και ο καθηγητής του Χάρβαρντ εντυπωσιασμένος από την ιδιαιτερότητα της εμπειρίας ζωής (άλλος αυτός!!!) δίνει στον Μπεν την μία και μοναδική υποτροφία του Πανεπιστημίου . Μωρέ δεν μας παρατάνε;

Δεν ξέρω αν η ταινία πλάθει καταστάσεις ή αν εμπνέεται από την υπάρχουσα πραγματικότητα (κατά το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό). Αυτό που ξέρω είναι ότι σε όλο τον κόσμο– και στην Ελλάδα – η υπόθεση χαρτί έχει γίνει αρρώστεια. Το διαδίκτυο έχει στήσει στρατιές, με πρωταθλήματα και τουρνουά. Το πόκερ έχει γίνει επιστήμη και συναγωνίζεται την αίγλη του σκακιού προβάλοντας σαν ατού (εκτός από την εξυπνάδα) τον έλεγχο της τύχης μέσα από την γνώση της ψυχολογίας, της ψυχραιμίας, των πιθανοτήτων, του αυτοελέγχου κλπ κλπ. Βιβλία επί βιβλίων έχουν γραφτεί που οι φοιτητές τα διαβάζουν με περισσότερη προσοχή απ’ ότι χρειάζονται τα στοιχειώδη σωματίδια του Cern και εξασκούνται ώρες ατελείωτες ονειρευόμενοι την συμμετοχή τους σε ένα μεγάλο τουρνουά (βλ. τένις Ρολάν Γκαρός ένα πράμα...)

Εχει κανείς ιδέα για το πού θα πάει αυτό το νέο ντόπινκ που έχει σαν στόχο (εκτός από το κέρδος των επιτήδειων που είδαν φως και μπήκαν) να διοχετεύεται η δυναμική των νέων μυαλών σε άλλα κανάλια και όχι εκεί που θάπρεπε;

4 σχόλια:

balabala bambaluna ( pink, of course ) είπε...

ΔΙΑΒΑΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΤΙ ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ Ο Κ. ΣΠΕΙΣΙ ΕΠΑΙΞΕ ΕΝΑ ΡΟΛΟ ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑΝ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΟ.
Β.Β,

thanos είπε...

ειχα κανει και εγω ενα θεμα στο μπλογκ για την ταινια και τα παιδια που την ειδανε , ειπανε οτι ηταν πολυ καλη,,οποτε εχω σκοπο και εγω να παω να την δω εντος βδομαδας!

α και μεγεια το μπλογκ

giati den epitrepeis anwnyma sxolia? bariemai na syndeomai sto google:)

ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ είπε...

balabalitsa, σαν ταινία είναι καλή..τώρα για τον λόγο ύπαρξης τί να πώ....εξαρτάται πώς το εννοείς...

Thanos δεν την είδες ακόμα; από εσένα ξεσηκώθηκα και πήγα....και μην βαριέσαι να συνδέεσαι, οι ανώνυμοι δεν μου αρέσουν...και το blog υπάρχει από τον Οκτ. αλλά thanks για τις ευχές!!!

thanos είπε...

φαντασου ! εγω που εκανα το θεμα δεν πηγα ακομη να το δω! εστειλα ολους τους αλλους ομως ενταξει κατι ειναι και αυτο :)

ρε συ δεν το ξερα οτι ειχες μπλογκ,ισως επειδη δεν το ειχα δει στο προφιλ του sync

αντε καλο Σ/Κ !!